Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Δ.Σ. & ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 28.1.2013


Αγαπητέ Πρόεδρε, μέλη του Δ.Σ. και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χαλκιδικής, 
ενόψει της έκτακτης Γ.Σ. στις 28 Ιανουαρίου 2013 και υπό το ενδεχόμενο διαπίστωσης έλλειψης απαρτίας, γεγονός που θα σηματοδοτήσει τη σύγκλιση έκτακτης συνεδρίασης του Δ.Σ., θέτω προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη τα εξής θέματα:

1. Λειτουργία Δ.Σ. - Συλλόγου
1.1. Θέματα για τη λειτουργική κατανομή του χρόνου συνεδριάσεων

1.2. Προτείνω την ενημέρωση του Δ.Σ. από τους αιρετούς εκπροσώπους μας στο ΠΥΣΠΕ, σε κάθε συνεδρίαση του Δ.Σ. και εφόσον έχουν προκύψει θέματα αξιόλογα κοινού ενδιαφέροντος για τους συναδέλφους. Η ενημέρωση μπορεί να πραγματοποιείται από κοινού από τους 2 συναδέλφους επί δεκαλέπτου και να ακολουθεί διαδικασία ερωταπαντήσεων για μισή ώρα, κατ’ αναλογία χρόνου ως προς την εκλογική εκπροσώπηση των παρατάξεων.

1.3. & 1.4. Διάφορα θέματα λειτουργίας Δ.Σ.

1.5. Επαναφέρω την από 8 Νοεμβρίου 2012 έγγραφη αίτησή μου προς το Δ.Σ. για οργάνωση ενημερωτικών συναντήσεων: α) με τους βουλευτές του Ν.Χαλκιδικής για τα προβλήματα του κλάδου μας, πρωτοβουλία εξάλλου που προστέθηκε στον προγραμματισμό δράσης, αλλά δεν ενεργοποιήθηκε έως σήμερα, β) με τους συναδέλφους ανά κλάδο ειδίκευσης σε διαφορετικές περιοχές του νομού για αλληλοτροφοδότηση, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε έως σήμερα, γ) την ενημέρωσή μου για το αν πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη Σχολική Σύμβουλο ΠΕ60 του νομού, κα Μαρτίδου Ραχήλ, εξαιτίας της απουσίας της από την προγραμματισμένη συνάντηση με τους σχολικούς συμβούλους στις 3/12/2012, όπως προσδιορίστηκε από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. στη συνεδρίαση του Δ.Σ. μας στις 11/12/2012 και τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης.

1.6. Αιτούμαι ενημέρωσης, σύμφωνα με το Δ.Σ. της 11ης Δεκεμβρίου 2012, για την επαφή με δικηγόρο της Χαλκιδικής για το ζήτημα στοιχειοθέτησης αγωγής κατά παντός διοικητικά και παιδαγωγικά υπευθύνου στο ζήτημα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, θέση που δημοσιοποιήθηκε εξάλλου στις 12/12/2012 υπό τον τίτλο ‘’Ανακοίνωση για την αξιολόγηση’’ στα μέλη μας με ηλεκτρονική αλληλογραφία. Υπενθυμίζω πως η συγκεκριμένη επιλογή προτάθηκε από τον γράφοντα και διαμορφώθηκε μετά από μια ιδιαίτερα θυελλώδη συνεδρίαση του Δ.Σ.

1.7. Στο πλαίσιο επέκτασης και κυρίως ενίσχυσης των μελών του Συλλόγου μας με το Δ.Σ. αποφασίσθηκε και εντάχθηκε στον ετήσιο προγραμματισμό δράσης η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ‘’εξακτίνωση’’ της δράσης μας, με αναζήτηση συνδέσμων/συναδέλφων ανά σχολικό συγκρότημα, προκειμένου να υπάρξει μια πραγματική ελεύθερη αλληλοτροφοδότηση σκέψης και αντίληψης. Προς αυτή την κατεύθυνση και ενώ τα προβλήματα στον κλαδικό μας χώρο διογκώνονται είναι κρίσιμο να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες άμεσα.

1.8. Μετά την πρόσφατη τοποθέτηση του ταμία του Δ.Σ. κου Βογιατζή Χρήστου, εκλεγμένου με την Δ.Α.Κ.Ε. Π.Ε. σε θέση Αντιδημάρχου Οικονομικών του Δήμου Θερμαϊκού, παρακαλώ να προκληθεί θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ., έκτακτη ή τακτική, προκειμένου να διασαφηνισθεί η θέση όλων των μελών. Για λόγους συνδικαλιστικής δεοντολογίας και ισχυροποίησης της εκπροσώπησής μας αναμένω την παραίτηση του εν λόγω συναδέλφου από το Δ.Σ. και την αντικατάστασή του (σύμφωνα με το καταστατικό), καθώς και την αντικατάστασή του στο ΠΥΣΠΕ Χαλκιδικής από τον αναπληρωματικό του, κο Ανδρέα Τσενεσίζη. Τα νέα σημαντικά καθήκοντα που ανέλαβε εξάλλου, όπως προβλέπεται στο Ν.3852/2010, τον έθεσαν απευθείας εκτός διδακτικής υπηρεσίας (με άδεια άνευ αποδοχών), στις υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επί τη ευκαιρία, του εύχομαι καλή επιτυχία και υπομονή, αλλά και ανάλογες υπηρεσίες με αυτές που προσέφερε για χρόνια στο σύλλογό μας.

1.9. Επαναφέρω (σε συνέχεια της από 8/11/2012 έγγραφης πρότασής μου στο Δ.Σ. το ζήτημα αλλαγής του καταστατικού μας και την αντικατάσταση των άρθρων: 18 ‘’Σύστημα Εκλογών’’ και 19 ‘’Εκλογική Διαδικασία’’, με την καθιέρωση ΕΝΙΑΙΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ για την ανάδειξη του Δ.Σ. Είναι ανάγκη να προηγηθεί εκτενής συζήτηση και ενημέρωση των μελών του Συλλόγου σε μια διαδικασία διαλόγου διάρκειας δύο με τρεις μήνες που θα οδηγήσει σε Γενική Συνέλευση στις αρχές Μαΐου (προβλεπόμενη από το καταστατικό) για την αλλαγή του καταστατικού.

ΣΚΕΠΤΙΚΟ – ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ:
- Το σύνολο των παρατάξεων που συμμετέχουν στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του Δ.Σ. αυτοπροσδιορίζονται ως ‘’ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ’’, ‘’ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ’’ ή ‘’ΕΝΙΑΙΟΙ’’ [Πανελλήνια Ανεξάρτητη Κίνηση – Δημοκρατική Συνεργασία  (Π.Α.Σ.Κ./ΔΗ.ΣΥ), Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών - Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Α.Κ.Ε. – ΠΕ.), Ενιαία Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση – Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών (Ε.Σ.Α.Κ. – ΔΕΕ), Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις Εκπαιδευτικών Π.Ε. και φυσικά η δική μου υποψηφιότητα Ανεξάρτητη Υποψηφιότητα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η ανεξαρτησία των παρατάξεων προφανώς αναφέρεται στην απουσία κομματικών εξαρτήσεων και καθοδήγησης από οργανωμένους πολιτικούς φορείς. Κατά συνέπεια έχουμε ήδη την πρώτη αφετηριακή συμφωνία ή δεν είναι ακριβώς έτσι; Στο σημείο αυτό θα πρέπει όλοι να τοποθετηθούν ανοικτά και δίχως υπεκφυγές.
- Το σύνολο των παρατάξεων συμφωνεί, τουλάχιστον αυτό διαβάζει κανείς στα πολιτικά και εκπαιδευτικά τους κείμενα με κεντρικές αρχές μιας minimum συμφωνίας και συνεννόησης. Για παράδειγμα, όλοι φαίνεται να συμφωνούν στα εξής: ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης, αντισταθμιστική αγωγή, αύξηση των κονδυλίων στην εκπαίδευση, διαφύλαξη και ενίσχυση του πραγματικού και όχι επίπλαστου δωρεάν χαρακτήρα της δημόσιας εκπαίδευσης, κατάργηση όλων των κομματικών/πολιτικών κριτηρίων στην ανάδειξη στελεχών εκπαίδευσης, καταγγελτική διάθεση έναντι των κυβερνήσεων των τελευταίων 3 ετών, κατάργηση κάθε σχεδιασμού για αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου συνυφασμένης με απολύσεις διαθεσιμότητα κλπ. Κατά συνέπεια η ελάχιστη συμφωνία στόχων, κοινών αγώνων και προοπτικής του συνδικαλιστικού κινήματος υπάρχει. Σαφώς και μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για την ένταση και το βάθος κάθε επιχειρήματος/στόχου και της μεθοδολογίας κατάκτησής τους, αλλά συνάδελφοι υπάρχει στο βάθος συμφωνία.
- Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που να απαιτεί η Ελεγκτική Επιτροπή να εκλέγεται παραταξιακά; Σύμφωνα με το καταστατικό του συλλόγου, άρθρο 30, ‘’έχει σαν έργο τον έλεγχο των πράξεων της οικονομικής διαχείρισης του Δ.Σ.’’ Ποιο το νόημα; Γιατί να μην αναδεικνύονται μετά από κλήρωση τα τρία αυτά μέλη από το σύνολο των ενδιαφερόμενων. Γιατί να μην ‘’ανοίξουμε’’ τις διαδικασίες σε μέλη του συλλόγου μας που και θέλουν και μπορούν, εκτός παραταξιακών γραμμών; Γιατί να μην αναδείξουμε τη ‘’συμμετοχική διαδικασία’’ με κάθε τρόπο ως προϋπόθεση επιβίωσης του συνδικαλισμού;
- Στο ίδιο πλαίσιο με το προηγούμενο, υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι, με ικανότητες και διάθεση προσφοράς στο συνδικάτο, που όμως εξαιτίας των παραταξιακών περιχαρακώσεων και της αναμφισβήτητης υποψίας κομματικών εξαρτήσεων και δεσμών απέχουν από τα δρώμενα και τις εξελίξεις. Αυτοί οι συνάδελφοι θα προσέγγιζαν προσφέροντας το συνδικάτο, αλλά εμείς, οι συνδικαλιστές, με τις τεχνητές πολιτικές/κομματικές μας οχυρώσεις τους αφήνουμε στο περιθώριο. Σε μια εποχή που κανένας δεν περισσεύει και κυρίως οι ‘’άξιοι’’ αναζητούνται αγωνιωδώς.
- Οι δεσμοί του συνδικάτου με τα μέλη του εδώ και χρόνια χαλαρώνουν, εξαιτίας της σταδιακά αυξανόμενης εξάρτησης των συνδικαλιστών από τους κομματικούς τους φορείς. Τα παραδείγματα ‘’εργατοπατέρων’’ και ‘’Προέδρων’’ που εξαργύρωσαν την αφοσίωσή τους στον πολιτικό/κομματικό τους φορέα με μια θέση βουλευτή, δ/νοντα συμβούλου, στελέχους εκπαίδευσης, αποτελεί θλιβερό σημείο αναφοράς και αιτιολόγησης για αποχή και απαξίωση από κάθε τι που θυμίζει συνδικαλισμό και εκπροσώπηση. Εμείς ας κάνουμε ένα βήμα παρακάτω. Ας ενωθούμε σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο που κανένας δεν θα ‘’παίζει’’ για τον εαυτό του και το πολιτικό του μέλλον (εφόσον αποβλέπει σ’ αυτό), υποτασσόμενος στη βούληση ενός ενιαίου συνδικαλιστικού κινήματος και όχι καθοδηγώντας τις αποφάσεις των οργάνων στις επιθυμίες των κομματικών στελεχών.
- Η απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος, ως αποτέλεσμα της αμετροεπούς συμπόρευσής του με εξουσίες, θέσεις και αξιώματα, μπορεί να διασωθεί με επιστροφή στη βάση, στην ισότητα και την ισονομία.

2. Γενική Συνέλευση 28 Ιανουαρίου 2013
 Παρ’ ότι αναμενόμενο, η αυριανή Γενική Συνέλευση είναι η τρίτη κατά σειρά, στην οποία και απαιτείται η παρουσία του 1/5 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών του Συλλόγου. Με την ελπίδα να παρευρεθούν όχι 1/5, αλλά τουλάχιστον το 1/2 των συναδέλφων, είναι θετικό να προβούμε σε πολιτική και συνδικαλιστική προεργασία, αντίστοιχη της διαδικασίας που θα οδηγήσει τον Πρόεδρο στις 4 Φλεβάρη στην Αθήνα, στην ολομέλεια των Προέδρων να πάρει θέση εκπροσωπώντας το Σύλλογό μας.
Τα θέματα της αυριανής Γενικής Συνέλευσης προφανώς θα μπορούσαν επιγραμματικά να περιγραφούν ως ‘’το αύριο της επαγγελματικής και προσωπικής μας υπόσταση’’, καθώς μισθολογικό, υγειονομική περίθαλψη, οργανικότητα θέσεων, επέκταση ωραρίου νηπιαγωγών και αξιολόγηση πραγματικά επαναπροσδιορίζουν την επαγγελματική και προσωπική μας υπόσταση. Γενικοί αφορισμοί για την κοινοπραξία των κυβερνώντων ακούγονται από παντού. Επιπρόσθετα ακούγονται επιθέσεις εναντίον του I.M.F., της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, της Γερμανίας και κάθε ενός που παίζει ζάρια τις ζωές μας. Συμφωνώ σε όλα, αλλά πάμε στο μέλλον.

2.1. Η Δ.Ο.Ε.
Διαβάζοντας κανείς το κείμενο της Δ.Ο.Ε. για την επικείμενη αγωνιστική μας οργάνωση διαβάζει τα γνωστά σε όλους γεγονότα, διαβάζει γενικές και αόριστες βολές κατά των κυβερνώντων της τελευταίας τριετίας. Ένα άνευρο κείμενο που υπνωτίζει αντί να ξυπνά, που δεν καταβάλλει καν μια προσπάθεια αφύπνισης (ταξικών) συνειδήσεων. Χωρίς ιδεολογική και πολιτική τοποθέτηση, με τη γνωστή ξύλινη γλώσσα του παρελθόντος και κυρίως δίχως επιχειρήματα αγωνιστικής συμμετοχής προς κάθε μέλος της.

2.2. ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ
Οι μεγάλες παρατάξεις δυστυχώς αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά την αδυναμία τους να απαγκιστρωθούν από τις ‘’εξαρτήσεις’’ τους και να διεκδικήσουν την πάλαι ποτέ προϋπόθεση ύπαρξής τους, την αγωνιστικότητά τους. Ασχολούμενες ακόμα με τις ‘’επιλογές’’ των Περιφερειακών Δ/ντών, την ‘’αξιολόγηση’’ σαν να τους έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι ξαφνικά και κοπές πίτας (!) δεν εισηγούνται μια κεντρική πρόταση, κοινής αποδοχής ίσως, προς τις Γενικές Συνελεύσεις. Σαν να μην επιθυμούν την πραγματοποίηση των Γ.Σ. για να μεταφερθεί η λήψη αποφάσεων στην Ολομέλεια των Προέδρων στις 4 Φλεβάρη, εκεί που η απαρτία συνάδελφοι είναι δεδομένη και οι ισορροπίες γνωστές. Απορώ και αγωνιώ στο ενδεχόμενο πραγματοποίησης της αυριανής Γ.Σ.; Τι θα εισηγηθούν; Ποια είναι η πρότασή τους; Γιατί ατονούν τόσο επιδεικτικά μπροστά στην τελική αναμέτρηση; Συνάδελφοι, σκεφθείτε και παρατηρήστε για μια στιγμή τη στάση των ‘’μεγάλων παρατάξεων’’. Μπροστά στη λαίλαπα επιθέσεων εναντίον μας, κωφεύουν επιδεικτικά. Αποτελεί πραγματικά μοναδικό γεγονός. Ακολουθώντας την ανακοίνωση της Δ.Ο.Ε., σύμφωνα με την οποία ‘’Θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου οι αποσπασματικοί αγώνες να συντονιστούν σε ένα ενιαίο πανεκπαιδευτικό αγώνα διαρκείας, μια νέα αναμέτρηση, με αφετηρία μια μεγάλη πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στα τέλη του Φλεβάρη’’, οι παρατάξεις κρατούν σιγή ασυρμάτου.
Γιατί; Γιατί φοβούνται να πάρουν θέση. Γιατί φοβούνται να αναλάβουν την ευθύνη. Στο σύνολό τους είναι κατώτεροι των κρίσιμων στιγμών, αδυνατώντας να εκφράσουν την ταξική μας αγανάκτηση και να προτείνουν μια οποιαδήποτε μορφή αγώνα.
Συνειδητοποιείστε συνάδελφοι πως αύριο 28 Ιανουαρίου 2013 πάμε σε Γενική Συνέλευση και δεν υπάρχει κατατεθειμένη πρόταση διαλόγου και δράσης από τις ‘’μεγάλες’’ παρατάξεις. Αφού λοιπόν οι ‘’μεγάλες’’ παρατάξεις αναμένουν τη διαμόρφωση κλίματος στις Γ.Σ. για να δουν που γέρνει η βάρκα ώστε εκ των υστέρων να εκπροσωπήσουν την πλειοψηφούσα πρόταση, σας καταθέτω συγκεκριμένες προτάσεις προς διαβούλευση.

2.3. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
1. Κήρυξη πενθήμερης απεργιακής κινητοποίησης με αφετηρία τα μέσα Φλεβάρη με θέσεις που συντείνουν στην απαξίωση της επαγγελματικής και προσωπικής μας υπόστασης, όπως περιγράφησαν παραπάνω. Εξειδίκευση των αιτημάτων μας σε επίπεδο διεκδικήσεων πλέον και όχι περιγραφής της υφιστάμενης πραγματικότητάς μας.
2. Συνεργασία με τους συναδέλφους του αντίστοιχου Βόρειου Συλλόγου Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και κοινή συμπόρευση στην πρώτη πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση, αλλά και σε κάθε επόμενη που θα αποφασισθεί.
3. Σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης την τελευταία ημέρα της πρώτης πενθήμερης απεργίας με μοναδική πρόταση επέκτασής της για άλλες πέντε ημέρες. Στο ίδιο πλαίσιο επαναλαμβανόμενες Γ.Σ. στο τέλος κάθε πενθήμερης απεργίας.
4. Διαφύλαξη της απεργιακής κινητοποίησης με περιφρούρηση κατά των απεργοσπαστών. Κλιμάκια ανά Δήμο στο Νομό Χαλκιδικής κατά οποιασδήποτε απεργοσπαστικής ενέργειας.
5. Άμεση εβδομαδιαία κινητοποίηση του ταμείου αγώνα και οικονομική ενίσχυση των συναδέλφων.
6. Νομική προστασία και εκπροσώπηση σε κάθε συνάδελφο που θα διωχθεί από τις δυνάμεις καταστολής ή ελεγχθεί πειθαρχικά από την υπηρεσία.
7. Κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων και αγωγής κατά της πολιτικής και εκπαιδευτικής ηγεσίας και των υποδομών τους με την έναρξη των απεργιακών κινητοποιήσεων για το σύνολο των διοικητικών και μισθολογικών επιθέσεων εναντίον μας.
8. Εκδηλώσεις ενημέρωσης της κοινής γνώμης κατά περιοχή από κλιμάκια του απεργιακού αγώνα.
9. Ανάδειξη επταμελούς συντονιστικού αγώνα εκτός παρατάξεων και μελών Δ.Σ. για το συντονισμό των ενεργειών σε επίπεδο νομού και τριμελών επιτροπών ανά σχολικό συγκρότημα ή περιοχή με ρόλο συνδέσμου προς το επταμελές συντονιστικό, ενημέρωσης των συναδέλφων και οργάνωσης σε τοπικό επίπεδο των απεργιακών κινητοποιήσεων και προάσπισης αυτών.  
10. Ονομαστική πρόσκληση υποστήριξης του αγώνα μας στους βουλευτές του νομού και τους αιρετούς (πρώτου και δεύτερου βαθμού) της τοπικής αυτοδιοίκησης.
11. Συμμετοχή σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και πορείες της Δ.Ο.Ε. στην πρωτεύουσα ή σε τοπικό επίπεδο στην Θεσσαλονίκη και στο Νομό Χαλκιδικής.
Με βάση τις αποφάσεις που θα λάβει η αυριανή Γ.Σ. ο Πρόεδρος του Δ.Σ. θα προσέλθει εκπροσωπώντας τες στην Ολομέλεια των Προέδρων της Δ.Ο.Ε. αναπτύσσοντας εκτενώς τις θέσεις του Συλλόγου μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι, συμφωνείτε ή διαφωνείτε, τουλάχιστον ας έχουμε ένα κείμενο διαβούλευσης επί του οποίου μπορούμε να συζητήσουμε. Η αυριανή σας παρουσία θα αποτελέσει μήνυμα συσπείρωσης και αποφασιστικότητας στις δυσκολίες που έρχονται. Μεθαύριο κανένας δεν θα δικαιούται να ασκήσει κριτική εκ του ασφαλούς, εφόσον στο προσκλητήριο του κοινού μας αγώνα δηλωθεί ριψάσπιδας. 

Ουδατζής Νίκος
ΠΕ60 Νηπιαγωγός
2ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Ν.Μαρμαρά 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου