Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

ΠΕ 60.ΤΡΑΠΕΖΟΚΟΜΟΣ.ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ

Το τελευταίο διάστημα συνάδελφοι επικοινώνησαν με έντονη ανησυχία για συμβάντα που σχετίζονται με την πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, Φ.50/313/138476/Γ1 με θέμα ''Λειτουργία του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου για το σχολικό έτος 2013-2014''. Μπορείτε να δείτε την εγκύκλιο πατώντας εδώ.


Το ζήτημα κυρίως έχει να κάνει με το εδάφιο 8 με τίτλο ''Γεύμα-Ξεκούραση''. Αναφέρεται λοιπόν στο εδάφιο ''Η/Ο Νηπιαγωγός καθοδηγεί τα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά στην οργάνωση της σίτισης (προετοιμασία, ζέσταμα φαγητού, καθαριότητα). Φροντίζει δε, ο χώρος της σίτισης να πληροί τους κανόνες υγιεινής και μεριμνά να διατηρείται καθαρός μετά το γεύμα.  
Στο Ολοήμερο Πρόγραμμα προβλέπεται χρόνος για την ξεκούραση των νηπίων μετά το γεύμα. Οι νηπιαγωγοί δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες ξεκούρασης και χαλάρωσης, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο - «γωνιά ξεκούρασης». Η γωνιά ξεκούρασης δημιουργείται σε κατάλληλο σημείο της αίθουσας και αποτελεί ένα χώρο ευχάριστο και οικείο, στον οποίο τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια''.

Να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα κατ' αρχήν, και ΚΥΡΙΩΣ πως πρέπει να καταρρεύσει η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΟΛΩΝ:
1) Η οδηγία δεν είναι καινούργια. Επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια αυτούσια σε αντίστοιχες εγκυκλίους, 
2) ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΜΟ, Π.Δ., ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ, ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥ, ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ κλπ οι νηπιαγωγοί να ασκούν χρέη ''καθαρίστριας'' ή ''τραπεζοκόμου''. 
3) Η εγκύκλιος καταστρατηγεί κάθε έννοια του ολοήμερου νηπιαγωγείου, του καθηκοντολογίου και του ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ ΜΑΣ. 
4) ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΟΙΝΟ ΜΥΣΤΙΚΟ (ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ) ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ''ΑΤΥΠΑ'' ΤΡΑΠΕΖΟΚΟΜΟΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ
5) Δεν προβλέπεται θέση ''τραπεζοκόμου'', παρά μόνο μέσω πρόσληψης ορισμένου χρόνου από τους κατά τόπου Δήμους. Σ' αυτή την περίπτωση, το προσωπικό πρέπει να είναι εφοδιασμένο με βιβλιάριο υγείας αντίστοιχο των εργαζόμενων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με πληροφορίες που ΜΟΥ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΕΠΩΝΥΜΑ, η ιστορία αναμοχλεύτηκε από γονείς, ενώ η ανεπίσημη απάντηση υπηρεσιακών παραγόντων ήταν η γνωστή κατά τας γραφάς ''Νίπτω τας χείρας μου''. Θέλω να πιστεύω πως εκφράσεις του τύπου ''Αν μάθω κάτι τέτοιο, αν μου καταγγελθεί παρουσία τραπεζοκόμου ή διαπιστώσω ο ίδιος κάτι τέτοιο, θα προβώ σε καταγγελία'' ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗ ΣΦΑΙΡΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΟΛΗΣ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ. ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, Ο ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΚΔΟΣΕΙ ΟΔΗΓΙΑ/ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΚΛΠ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΦΟΒΙΖΟΝΤΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ. Κάτι δηλαδή που όλοι γνωρίζουν πως αποτελεί περίπου εθιμικό δίκαιο, βρίσκει σύμφωνους τους γονείς στην πλειονότητά τους, αλλά παράλληλα αποτελεί και τη μοναδική ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΙΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ στο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο, αντιμετωπίζεται με απίστευτη ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ και ΥΠΕΚΦΥΓΕΣ. 

Ρωτάω καλοπροαίρετα:
1) Τί ακριβώς σημαίνει να φροντίζουν οι συνάδελφοι του ολοήμερου για την καθαριότητα του χώρου σίτισης; Σε τί μεταφράζεται σε συγκεκριμένες πρακτικές;
2) Ποιός ο ρόλος των παιδιών που περιγράφεται στην εγκύκλιο σε απλές πρακτικές;
3) Ποιανού η ευθύνη αν τραυματιστεί παιδί κατά τη διαδικασία που περιγράφει η εγκύκλιος;
4) Ποιός γονιός βάζει το προνήπιο ή το νήπιο παιδί του στη διαδικασία καθαριότητας της κουζίνας και προετοιμασίας του γεύματός του; 
5) Ποιός καθορίζει την έκπτωση των επιστημονικών μας καθηκόντων από παιδαγωγικών σε ''τραπεζοκόμου'' και ''καθαρίστριας''; 

Τελικό σχόλιο. Ας έρθει κάποιος στη δική μου αίθουσα, που αποτελεί και μια καλή περίπτωση αίθουσας για τα ελληνικά δεδομένα και να βολέψει 17 παιδιά σε 11 στρώματα, με ελεύθερα προς χρήση 15 τετραγωνικά μέτρα. Αυτά αφορούν τις αρμόδιες υπηρεσίες; Αυτά τα γνωρίζουν οι ''υπεύθυνοι'' και ''ανευθυνοϋπεύθυνοι''; Οι γονείς αναρωτήθηκαν πώς τελικά ξεκουράζονται τα παιδιά τους, κατά το γράμμα του νόμου; 

ΑΙΤΟΥΜΑΙ, ως μέλος του συλλόγου μας ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ Δ.Σ. για τα θέματα της ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (εγκύκλιος, απουσία ειδικών παιδαγωγών, μη λειτουργία ολοήμερων τμημάτων ΑΚΟΜΑ στο Νομό μας εξαιτίας λειτουργικών κενών που υπονομεύουν το μέλλον του θεσμού κλπ). 
ΑΙΤΟΥΜΑΙ, ως μέλος της ΔΟΕ, να συνταχθεί επιστολή διαμαρτυρίας-ενημέρωσης προς τους συναδέλφους, παρέχοντας ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ, νομική κατάρριψη της εγκυκλίου και ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ των νομοθετικών διατάξεων για το ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ. 

Ουδατζής Νίκος
ΠΕ60 Νηπιαγωγός 
2ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Ν.Μαρμαρά

2 σχόλια:

  1. οσον αφορα την τραπεζοκομο στα νηπιαγωγεια συμφωνω απόλυτα. Το ΔΣ να παρει επιτελους υπευθυνη θέση. Εξισου σημαντικό θέμα, επιτέλους άλλαξες το φόντο και εκείνα τα σπαστικά μικρα γραμματάκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συναδέλφισσα, το Δ.Σ. αποδέχθηκε την εισήγηση του θέματος που έκανα, συμφώνησε και στο κείμενο, έβγαλε και ανακοίνωση. Τώρα να σου πω επίσης πως μετά από μια εβδομάδα ρώτησα αν την έστειλε ο ''αρμόδιος'' στη ΔΟΕ για να τεθεί το θέμα στο Υπουργείο και πήρα απάντηση ''χρησμό''...Στο δεύτερο ζήτημα...κάλλιο αργά παρά ποτέ!!!

      Διαγραφή