Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

1973 - 2013 ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ

Σαράντα χρόνια από την επικράτηση της δημοκρατίας έναντι του φασισμού. Σαράντα χρόνια συνθημάτων, συμβολισμών, εικόνων και ηρώων που επισκίασαν αποφασιστικά όσους καπηλεύτηκαν και εξαργύρωσαν για ιδία οφέλη την παρουσία τους στον αντιφασιστικό αγώνα της ελληνικής κοινωνίας τον Νοέμβρη του 1973. 

Σαν σήμερα, στις 14 Νοέμβρη 1973, οι φοιτητές του Πολυτεχνείου, ξεσηκώνουν την Αθήνα από την ύπνωση και το συμβιβασμό. Δίχως ελεύθερες εφημερίδες, ανεξάρτητα ραδιόφωνα, τηλεοπτικό πλουραλισμό, ίντερνετ και κινητά, σε 3 ημέρες ένα παλλαϊκό μέτωπο κατά του φασισμού ορθώνεται ξαφνιάζοντας τα ανδρείκελα της Αμερικάνικης πολιτικής. Δεν ήταν το πλήρωμα του χρόνου, δεν ήταν η θεωρία του ''ώριμου φρούτου''. Ήταν το θάρρος και η αυταπάρνηση των πρώτων που έδειξαν το δρόμο στους επόμενους που προστέθηκαν έως την εισβολή και την αιματοχυσία της 17ης Νοέμβρη.

Σύσσωμη (;) η ελληνική κοινωνία βρήκε έκφραση στο τρίπτυχο ''ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ''. Σαράντα χρόνια από την επέτειο του Πολυτεχνείου ας ξεπεράσουμε τα γνωστά και τετριμμένα για τη διαχρονικότητα του μηνύματος του Νοέμβρη του 1973. Είναι προτιμότερο να αναρωτηθούμε αν είμαστε σε θέση να αναμετρηθούμε με τις σημερινές μας ευθύνες και τη λογοδότηση για το μέλλον των επόμενων γενιών.  

''Οδηγοί της ελπίδας οι πρώτοι νεκροί...''

Ουδατζής Νίκος
ΠΕ60 Νηπιαγωγός
2ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Ν.Μαρμαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου