Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

ΟΛΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ - 82ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΟΕ

ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ

Όταν εκτέθηκα για πρώτη φορά μπροστά σας, στη Γενική Συνέλευση της 9ης Οκτωβρίου 2012, δεν με γνωρίζατε αρκετά. Mίλησα ωστόσο στη Γ.Σ., ακούσατε τις θέσεις μου, την κριτική μου και μου δώσατε περισσότερη δύναμη από τις 66 ψήφους και τη μία έδρα στο Δ.Σ. θεώρησα και θεωρώ την υποστήριξή σας στις εκλογές του συλλόγου σαφή κίνηση πρωταρχικά αποστροφής προς τις λεγόμενες ‘’μεγάλες παρατάξεις’’ και δευτερευόντως απόδειξης πως ελπίζατε σε κάτι καινούργιο και ελπιδοφόρο. 


Η εμπιστοσύνη σας επιβεβαιώθηκε ένα μήνα αργότερα, στις εκλογές αιρετών στο ΠΥΣΠΕ, έχοντας βάλει πλέον τα πρώτα θεμέλια της μεταξύ μας επικοινωνίας. Δυστυχώς, δεν τα κατάφερα να εκλεγώ, παρά τις 119 σας ψήφους εμπιστοσύνης και ελπίδας, καθώς και πάλι ήμουν μόνος. 
Σταδιακά γνωριστήκαμε κυρίως μέσω του blog μου και στα κλιμάκια απεργίας που συμμετείχα. Σας κοινοποιούσα οτιδήποτε αφορούσε το Σύλλογο, την Υπηρεσία και τους αιρετούς μας, την Εκπαιδευτική Πολιτική κ.α. Συμφωνούσατε ή διαφωνούσατε, ωστόσο, είχαμε ένα τόπο συμφωνίας ή διαφωνίας. Ακούσατε, θεωρώ, πράγματα και γεγονότα που σας αφορούν άμεσα. Καταφέραμε μέσα από την ηλεκτρονική αυτή επικοινωνία να γίνουμε συμμέτοχοι των εξελίξεων, καταργώντας στεγανά και κλειστές πόρτες. Σας ενημέρωσα μέσα από τις αναρτήσεις μου για την υπηρεσιακή μου πορεία, τις πολιτικές μου πεποιθήσεις, τις ιδεολογικές μου αρχές, την επιστημονική και πολιτική μου ερμηνεία επί των τεκταινόμενων. Συμφωνήσατε, διαφωνήσατε, αντιπροτείνατε, με ελέγξατε, μαλώσαμε. ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ. Ακόμα και σε όσους, μέσω προσωπικής αλληλογραφίας, με μάλωσαν, απάντησα στο ίδιο ύφος, έτσι όπως πιστεύω. ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΑΖΙ ΣΑΣ, ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΣΤΕΙΛΑ SMS ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ, ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑ ΣΕ ΟΤΙ ΛΕΓΑΤΕ. Η σχέση μας κινήθηκε σε συνδικαλιστικό επίπεδο και όχι σε προσωπικό. Εξάλλου, με τους περισσότερους δεν έχουμε καν συναντηθεί. 
Το προσωπικό ύφος επικοινωνίας που χρησιμοποιώ, μου το επιτρέπει η ατομική μου παρουσία στην ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ν.ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ. Αυτό το προσωπικό όμως επίπεδο εκπροσώπησης, είναι σαφές πως ήρθε η ώρα να γίνει κίνηση ΟΛΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ των δεδομένων. Όπως σας είχα άλλωστε πει και γράψει, δεν με ενδιαφέρει η προσωπική μου εκλογή, αλλά η ανάδειξη ενός νέου πνεύματος και ύφους συνδικαλισμού. Όχι προσωπικού, αλλά με νόρμες, με διαδικασίες, με κοινές αποφάσεις και κυρίως με ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ. Που θα σέβεται τις ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ και θα αντλεί δυνάμεις από την ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ. 
Την Πέμπτη η πρώτη μάχη ενάντια στο συνδικαλιστικό κατεστημένο του Συλλόγου μας θα δοθεί με άλλους πλέον όρους και με άλλες προοπτικές. Στο 82ο Συνέδριο της ΔΟΕ είναι ευκαιρία να πάμε μπροστά, να ρίξουμε τους δεσμούς με το παρελθόν, με την πολιτική και κομματική πατρωνία και να ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ,  ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΥΘΥΠΑΡΞΙΑ. Μόνο ΑΥΤΟΦΩΤΟΙ θα δούμε φως στο μέλλον, βάζονας ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ στις Μπλέ, Πράσινες, Κόκκινες και Ροζ προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες τους. 
Σας καλώ να κάνουμε την ΟΛΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ, να εκλέξουμε ΝΕΟΥΣ αντιπροσώπους για το Συνέδριο της ΔΟΕ. Εκπροσώπους που δεν θα πάνε εκεί να μιλήσουν για να καταγράψουν αυτάρεσκα τον εαυτό τους στο youtube. Εκπροσώπους που θα πάνε, και θα ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ όμως, και όχι στα πηγαδάκια που (δια)νέμεται η εξουσία της ΔΟΕ. Εκπροσώπους που θα ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΟΥΝ τον οικονομικό απολογισμό του δευτεροβάθμιου οργάνου μας! Εκπροσώπους που δεν θα πάρουν έτοιμο χαρτάκι-ψηφοδέλτιο ή αλλιώς ΛΙΣΤΑ από τα ΜΕΓΑΛΟΣΤΕΛΕΧΗ της ΑΘΗΝΑΣ όταν θα ψηφίζουν για το νέο Δ.Σ. της ΔΟΕ. Εκπροσώπους που θα ΕΛΕΓΧΟΥΝ το Δ.Σ. της ΔΟΕ, θα στέλνουν κείμενα διαμαρτυρίας σε λανθασμένες πολιτικές και συνδικαλιστικές επιλογές, θα ΥΨΩΣΟΥΝ ΑΝΑΣΤΗΜΑ σε οτιδήποτε νοσηρό γίνεται. Εκπροσώπους που θα σας ενημερώσουν για τα ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΩΝ και θα ΑΣΚΗΣΟΥΝ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ.  Εκπροσώπους που δεν θα γίνονται έρμαια και φερέφωνα των παραταξιακών τους ΑΡΧΗΓΩΝ, μετατρέποντας την ΥΠΟΤΑΓΗ τους σε επιταγή μελλοντικής ΑΝΕΛΙΞΗΣ.

ΟΛΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ;
Με όσους θέλουν και μπορούν. Δεκάδες συνάδελφοι πιστεύετε τα ίδια πράγματα, εκφράζεστε με την ίδια απαρέσκεια, επιθυμείτε το ΤΕΛΟΣ του ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΑΓΜΕΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ. Ανοίγουμε ΜΑΖΙ την προοπτική για ένα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ που δεν θα προσμετρείται στην τάδε ή στη δείνα ‘’μεγάλη παράταξη’’. 
Είναι κοινή ευθύνη η απόφαση για ΟΛΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ. Όλοι μπορούμε να συμμετέχουμε, όχι απλά ψηφίζοντας, αλλά εντασσόμενοι στο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ που σας προτείνω. Την απαρχή δηλαδή ενός ΕΝΙΑΙΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ. Μην περιμένεις να αλλάξει ο λύκος τρίχωμα, ξύρισέ τον εσύ. Αν μεθαύριο είμαι μόνος, μπορούμε να συντονιστούμε στις επερχόμενες εκλογές του Οκτωβρίου για το Διοικητικό Συμβούλιο. Δεν μπορεί να περιμένεις το διαφορετικό, δεν μπορεί να ακυρώνεις τις προσωπικές και επαγγελματικές προσδοκίες σου αναμένοντας να αλλάξει ο ‘’Μανολιός’’. Μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά. Έχουμε χρέος να κάνουμε πολλά. Δυστυχώς, και σ’ αυτή τη διαδικασία βρίσκομαι μόνος. Δεν μπορώ να αναδείξω 2ο ή και 3ο αντιπρόσωπο, αλλά θα δοθεί ένα ΜΗΝΥΜΑ ΗΧΗΡΟ, τόσο ηχηρό που θα οδηγήσει σε νέες εξελίξεις το συνδικάτο. 
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ 
Αυτό που δεν κάνουν οι ‘’μεγάλες παρατάξεις’’, έχοντας δεδομένη την υποστήριξη των ψηφοφόρων τους, ας το κάνουμε εμείς. Οι βασικές αρχές της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ που σας προτείνω αποτελούν ένα αρχικό, αλλά βασικό κείμενο επί του οποίου θα εργαστούμε από κοινού για τη συμπλήρωση και κυρίως επίτευξή του. 
Δεδομένης της πολιτικής και ιδεολογικής αδυναμίας των υφιστάμενων κομματικών σχηματισμών να συγχρονιστούν με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της κοινωνίας, διατηρούμε ΠΛΗΡΗ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ. Αντιλαμβανόμαστε την οικονομική κρίση ως αποτέλεσμα της κρίσης των μεταπολιτευτικών κομμάτων που ολοκλήρωσαν τον ιστορικό τους κύκλο, αλλά και της επικράτησης του φιλελεύθερου μοντέλου οικονομικής δραστηριότητας, που στη χώρα μας εκφράζεται με την πλέον ακραία του μορφή, τον νεοφιλελευθερισμό. Ανεπαρκής και επικίνδυνη η κυβερνητική συνομοσπονδία, ελέγχοντας ταυτόχρονα, όμως, την ποιότητα και το βάθος των προτάσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη η υποστήριξη στα δημοκρατικά ιδεώδη και τις συνταγματικές αρχές. Σθεναρή αντιστράτευση σε κάθε ρατσιστική, ξενοφοβική νοοτροπία και εκδήλωση βίας. 
Επιδίωξη ένα δημοκρατικό σχολείο, αντιαυταρχικό, σύγχρονο και δημοκρατικό, εκτός πολιτικών και κομματικών εξαρτήσεων, που θα προωθεί με πραγματικούς και όχι ρητορικούς όρους την ποιότητα και την αναβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας. Ενίσχυση του δημόσιου σχολείου με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, εκσυγχρονισμό των Α.Π., ενίσχυση των δομών αντισταθμιστικής εκπαίδευσης, σεβασμό στην ιδιαιτερότητα και τις ιδιαίτερες ατομικές κλίσεις των μαθητών, επέκταση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου με ποιοτικά χαρακτηριστικά, επανεκκίνηση των επιμορφωτικών διαδικασιών για τους εκπαιδευτικούς, επανέναρξη λειτουργίας των διδασκαλείων, πλήρη αναπροσδιορισμό των διαδικασιών επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών με ανοικτά προσφερόμενα προγράμματα/κύκλους μάθησης εξακτινωμένα στην ελληνική περιφέρεια. Ακύρωση της προωθούμενης αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και παροχή κινήτρων (κάθε είδους) για την επικαιροποίηση των γνώσεων και των διδακτικών τους μεθόδων. Παροχή εξειδικευμένης ατομικής συμβουλευτικής από ένα ευρύ και ποιοτικά εγνωσμένης αξίας επιστημονικό προσωπικό της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που θα ενισχύσει το παιδαγωγικό έργο των Σχολικών Συμβούλων. Δημόσια ανάρτηση όλων των κενούμενων θέσεων στο διαδίκτυο για μετάθεση, οριστική τοποθέτηση κλπ των συναδέλφων. Κοινοποίηση των πρακτικών συνεδριάσεων όλων των υπηρεσιακών συμβουλίων με τήρηση των προσωπικών δεδομένων (κάλυψη ονόματος άμεσα ενδιαφερόμενου). Κατάργηση του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων, άμεση επιστροφή όλων των συναδέλφων στην πρότερη υπηρεσιακή τους κατάσταση, εφόσον δεν διώκονται για κακουργηματικές πράξεις. Θεσμοθέτηση δικτύου κοινωνικών υπηρεσιών (ψυχολόγων, κοινωνιολόγων) ανά 2 ή 3 σχολεία. Αυτά είναι μόνο τμήμα όσων μπορούμε ΜΑΖΙ να διεκδικήσουμε.
Δεν ανακαλύπτω τη γη της επαγγελίας. Εκφράζω όμως την πολιτική μου πεποίθηση για να γνωρίζεις ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ τι πρεσβεύει καθένας που διεκδικεί την ψήφο σου. Η ευθύνη είναι και πάλι στα χέρια σου και κυρίως στη σκέψη σου. Βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, όπου η ευθύνη είναι επιμερισμένη και επιστρέφει κέρδη ή ζημιές σε όσους επενδύσουν ή εμπιστευθούν τυχαία ή κατά τη συνήθειά τους. Αν η πρότασή μου δεν σε συγκινεί, σε καλώ να πάρεις μέρος στη Γενική Συνέλευση, να ελέγξεις τους υποψήφιους, να διεκδικήσεις ένα δυναμικό και ειλικρινή διάλογο και να επιλέξεις ΟΤΙ ΠΙΟ ΝΕΟ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ υπάρχει στα αντίπαλα ψηφοδέλτια.

Ουδατζής Νίκος
ΠΕ60 ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ
2Ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Ν.ΜΑΡΜΑΡΑ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ 82ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΟΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου