Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΟΜΙΛΗΣΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΠΗΝΤΗΣΕ...

Αγαπητοί συνάδελφοι, μετά από μέρες απουσίας στην επικοινωνία μας, μιας και απουσία εκτός τόπου κατοικίας ο πλουσιοπάροχος μισθός μας δεν επιτρέπει, επιστρέφουμε στις θέσεις μας, σίγουρα ανανεωμένοι, αλλά με πολλαπλά μέτωπα απέναντί μας. 
Κατά συνέπεια, μιας και δεν τα είπαμε νωρίτερα, εύχομαι Χρόνια Πολλά και Χριστός Ανέστη σε όλους. 

Χθες, Πέμπτη 9 Μαϊου, το Δ.Σ., για την ακρίβεια τέσσερα μέλη του Δ.Σ., είχαμε την πρώτη συνάντηση με τον Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Ν.Χαλκιδικής, κο Καρανάσιο Ευθύμιο στον Πολύγυρο. Οι συναντήσεις αυτές έχουν αποφασισθεί ήδη από τον Νοέμβριο του 2012 και έχουν ενταχθεί στον ετήσιο προγραμματισμό δράσης. Για διάφορους λόγους, δεν προτίθεμαι να ασκήσω κριτική στις "μεγάλες" παρατάξεις επί του θέματος, έστω και με καθυστέρηση, ξεκίνησε ο κύκλος των συναντήσεων, που στόχο έχουν την ενημέρωση των βουλευτών για τα ζητήματά μας, την αναζήτηση "συμμαχιών" επί καθαρών προτάσεων και προταγμάτων του κλάδου και φυσικά την ενεργοποίηση της λαϊκής εκπροσώπησης για την οποία εξάλλου οι βουλευτές έχουν εκλεγεί με πρόσφατη εντολή. 


Η πρώτη μας συνάντηση λοιπόν διήρκησε 3 περίπου ώρες και περιστράφηκε γύρω από το πειθαρχικό δίκαιο που ψηφίσθηκε εντός 2012 εξαιτίας του οποίου βρισκόμαστε στο έλεος κυριολεκτικά του καθενός, το ζήτημα της αξιολόγησης και τις επικείμενες συγχωνεύσεις σχολείων με επακόλουθα την κατάργηση οργανικών θέσεων, βίαιη μετακίνηση συναδέλφων εντός της περιφέρειας εκπαίδευσης που ανήκουν και ίσως εντός ελληνικής επικράτειας. Εξάλλου, το τελευταίο προβλέπεται με σαφήνεια. 

Παράλληλα, ενημερώσαμε τον βουλευτή της συγκυβέρνησης για την "επιθετική" εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, την εξοντωτική οικονομική στρατηγική στο χώρο της παιδείας, την αναντιστοιχία προεκλογικών δεσμεύσεων και προτάσεων με την εφαρμοζόμενη εκπαιδευτική πολιτική. Τέλος, θέσαμε επιτακτικά, όσο τουλάχιστον μπορεί να συμβεί αυτό σε έναν πολιτισμένο διάλογο, την ανάγκη ανάδειξης των προβλημάτων μας, εντός κοινοβουλίου, εντός κομματικού περιβάλλοντος, αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών με την κατάθεση επίκαιρων ερωτήσεων και επερωτήσεων έως και τροπολογιών για την κατάργηση σε πρώτο στάδιο του εξοντωτικού πειθαρχικού δικαίου. 
Είναι αλήθεια πως τα 4 μέλη του Δ.Σ. που παρευρεθήκαμε βρήκαμε φιλικό περιβάλλον διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων. Υπερβαίνοντας "καθωσπρεπισμούς" τα πράγματα ειπώθηκαν απλά και με πρωτόλεια ειλικρίνεια και από τις δύο πλευρές. Τί καταφέραμε; Ως προς τη στόχευση που είχαμε θέσει, ΤΙΠΟΤΑ. Όμως και πρέπει να σταθούμε εδώ, εφόσον κινηθούμε στρατηγικά, μπορούμε μελλοντικά να κερδίσουμε πολλά. 

Στον βουλευτή της συγκυβέρνησης δεν θέσαμε κανένα οικονομικό θέμα, αναντίστοιχα προς τις λοιπές επαγγελματικές ομάδες, κατά ομολογία και του ιδίου εξάλλου. Τον ενημερώσαμε για πράγματα που προφανώς τα αγνοούσε ή τα γνώριζε πλημμελώς. Και μόνο σ' αυτό το επίπεδο να μείνουμε υπάρχει ένα κέρδος, υπάρχει κάτι. ΠΛΕΟΝ κανείς δεν θα μπορεί να υποστηρίζει ''ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ", "ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑ", "ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΤΕ". Και όταν λέμε κανείς, εννοούμε ούτε ο βουλευτής όταν θα ξαναψηφίσει νόμους μου βάζουν ταφόπλακα στην επαγγελματική και προσωπική μας αξιοπρέπεια, αλλά ούτε και εμείς όταν θα "σταυρώνουμε" έναν βουλευτή στο ψηφοδέλτιο των εθνικών εκλογών. Αυτό δεν είναι κέρδος συνάδελφοι; Και επειδή η σταυροδοσία πήγε "περίπατο", γιατί όχι λοιπόν, όταν θα επιλέγουμε το ψηφοδέλτιο του τάδε κόμματος έναντι του δείνα...
Τι μας είπε; Όχι περισσότερα απ' όσα περιμέναμε, όχι λιγότερα απ' όσα προσδοκούσαμε. Υπάρχει τεράστιο θέμα αγαπητοί συνάδελφοι με το βαθμό ενημέρωσης, εξοικείωσης, μύησης και κυρίως ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ από τους εκπροσώπους μας για τα θέματα που μας απασχολούν. Παράδοξο; Αληθινό! Εξάλλου ο τίτλος της ανάρτησης είναι δηλωτικός. 

Και πάμε στη σημερινή συνάντηση, Παρασκευή 10 Μαϊου 2013, ξανά στον Πολύγυρο, αυτή τη φορά πέντε μέλη του Δ.Σ. (αυξάνεσθαι και πληθύνεσθαι...) με την Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Ν.Χαλκιδικής κα Ιγγλέζη Αικατερίνη. Αυτή τη φορά η συνάντηση κράτησε 2 ώρες περίπου, αλλά κινηθήκαμε και πάλι σε "ρηχά" νερά. Τα προβλήματά μας περισσότερο γνωστά, αλλά...Το μεν πνεύμα πρόθυμο η δε στρατηγική απούσα. Προσωπική συνδικαλιστική κρίση προφανώς του γράφοντος. Παρ' ότι υφίσταται πολιτική "προθυμία" ανάδειξης των ζητημάτων μας και κοινοβουλευτικής διεκδίκησης των αυτονόητων δίκαιων αιτημάτων μας, ουσιαστικά μιλάμε για ανατροπή της επιθετικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης, ωστόσο υπάρχει ζήτημα. Και το ζήτημα έχει να κάνει με την απουσία ενός συνολικού σχεδίου, στρατηγικού σχεδίου εκπαιδευτικής πολιτικής. Απουσιάζει μια σαφής και πλήρης πρόταση εκπαιδευτικού περιβάλλοντος με όραμα, με σχεδιασμό, με απαντήσεις σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα, με στόχους και οράματα για αναγέννηση της παιδείας της χώρας κ.α. Είναι προφανές πως οι πολιτικοί παράγοντες, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφωνούν στην κρίση αυτή. Εργάζονται πυρετωδώς, μας ενημέρωσαν, προς αυτή την κατεύθυνση, της κατάθεσης ενός συνολικού σχεδίου εκπαιδευτικής πολιτικής. Είθε...

Ταμείο πρώτων 2 συναντήσεων. ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ. Δεν είναι απαραίτητα κακό όμως. Αν από μόνοι ατομικά, συγκροτήσουμε ένα σύνολο, ένα ενιαίο σύνολο που μέσα στη διαφορετικότητα των πολιτικών και εκπαιδευτικών απόψεων επιδείξει μαχητική διάθεση θα αποκτήσουμε σίγουρα γνώση και δύναμη. Η εποχή είναι η κατάλληλη. Είμαστε μόνοι, αποκτούμε καθημερινά ταξική συνείδηση, αναζητούμε πολιτική εκπροσώπηση, ρίχνουμε τις γέφυρες με το παρελθόν, υπερβαίνουμε σταδιακά όσα μας έφεραν εδώ. Πλέον μόνο μπροστά μπορούμε να πάμε. Συνδικαλιστικά, πολιτικά, επαγγελματικά πιάσαμε πάτο. Προσωπικά πιστεύω βαθύτατα στη μοναδική ελπίδα που διαβλέπω για το μέλλον μας. Να πάμε μπροστά αφήνοντας πίσω το ξεπερασμένο, τους βαρώνους, τους πάτρωνες, τους παράγοντες, τα στελέχη, τους Μαυρογυαλούρους, τους Γκρούεζες, τους εργατοπατέρες, τους μεγαλοσυνδικαλιστές, όλους όσους τζόγαραν στην ψήφο μας και στη βλακώδη πολιτική μας αθωότητα. Πολιτική εκπροσώπηση θα βρούμε συνάδελφοι κι αν δεν βρούμε θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ. Εκτός κι αν συστρατευόμενοι στα υφιστάμενα κόμματα και κυρίως σε όσα προτείνουν ή πράττουν εσείς βρίσκεται νόημα και εμπιστοσύνη. 

Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν με όλους τους βουλευτές του νομού και τα δημοκρατικά κόμματα που κινούνται στο πλαίσιο έστω της συνταγματικής νομιμότητας, μιας και διατηρώ σοβαρές αμφιβολίες αν οι περισσότερες από τις ρυθμίσεις που εισάγονται είναι πράγματι συνταγματικές. 

Ουδατζής Νίκος
ΠΕ60 Νηπιαγωγός
2ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Ν.Μαρμαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου