Τρίτη 1 Απριλίου 2014

ΤΣΟΥΡΛΟΥΣ* ΠΕΤΩ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ ΝΑ ΓΟΡΓΟΒΑΣΙΛΕΨΕΙ

Οφείλουμε να δούμε την πραγματικότητα συνάδελφοι. Η υπόθεση με την άρνησή μας να στελεχώσουμε τις ομάδες εργασίας για την ΑΕΕ απέτυχε. Είναι χρέος μας να δούμε τις ευθύνες μας, τα λάθη μας και να κοιτάξουμε μπροστά το κεντρικό διακύβευμά μας, το Π.Δ.152/2013. Όσοι συμμετέχουμε στα κοινά, από οποιοδήποτε πόστο και ανεξαρτήτως έντασης, οφείλουμε, αν μη τι άλλο, να εξάγουμε συμπεράσματα. Ας ξεκινήσουμε με την ανασκόπηση της δράσης και των αποφάσεων της ηγεσίας μας, της Ομοσπονδίας.

Η ΔΟΕ
1) Η Ομοσπονδία από τον Μάρτιο του 2013 είχε το κείμενο διαβούλευσης για την αξιολόγηση. Ένα πιο light κείμενο Προεδρικού Διατάγματος ως προς το Π.Δ.152/2013 που τελική έλαβε υπογραφή. Έπρεπε από τότε να κινηθεί νομικά εναντίον κάθε πρόθεσης εισαγωγής αντισυνταγματικών διατάξεων, καταθέτοντας αγωγές κατά παντός υπευθύνου και ασφαλιστικά μέτρα. 
2) Ενώ τα Πρωτοβάθμια Σωματεία αντισταθήκαμε με στάσεις εργασίας στην πραγματοποίηση των σεμιναρίων επιμόρφωσης των Δ/ντών τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, η Ομοσπονδία πραγματικά σύρθηκε να μας καλύψει την τελευταία στιγμή, μετά από δικές μας προσκλήσεις. Γεγονός πρωτοφανές, αλλά και ενδεικτικό της λειτουργίας της και των προταγμάτων της. 
3) Η Ομοσπονδία όταν υπεγράφη το Π.Δ.152/2013 βρέθηκε σε κενό αέρος. Αντί να ενταθεί ο αγώνας, ιδιαίτερα μετά τα ενθαρρυντικά μηνύματα μαζικής συμμετοχής στην ακύρωση των επιμορφωτικών σεμιναρίων των Δ/ντών, επέλεξε τη συλλογή υπογραφών. Ασκήσαμε, λίγοι είναι αλήθεια το κάναμε δημόσια, κριτική, έντονη κριτική για παρελκυστική πολιτική της Ομοσπονδίας και αναζητήσαμε τη στοχοθεσία, πολιτική και συνδικαλιστική της κίνησης αυτής. Προσωπικά είχα τοποθετηθεί ανοικτά κατά των επιλογών της Ομοσπονδίας. Η σχετική ανάρτηση εδώ. Κάναμε μια τρύπα στο νερό. Τα επιχειρήματα που ακούστηκαν ψιθυριστά τότε, περί ατομικής δέσμευσης του καθενός μας που υπέγραφε, παρακαταθήκη αγώνα και αγωνιστικής διάθεσης των συναδέλφων, όπως καταλάβατε πήγε περίπατο μετά την 24η Μαρτίου και την ''επίταξη'' των Δ/ντών από το Υπουργείο Παιδείας. Κάηκε η όλη προσπάθεια με μια απλή επίκληση νομιμότητας από τη διοίκηση...
4) Δεν μπορώ να πιστέψω πως αγνοούσε η Ομοσπονδία, διαμέσου της νομικής της υποστήριξης, το άρθρο 39 παρ. 15 της ΥΑ Φ.353.1.324/105657/Δ1/8-10-2002 σύμφωνα με την οποία ''Σε περίπτωση αδυναμίας να ανατεθούν εργασίες και τομείς ευθύνης, εντός του σχολείου, την απόφαση παίρνει ο Διευθυντής''. Αν συνέβη αυτό, λυπάμαι, αλλά θα πρέπει να ξαναδούν το θέμα της νομικής εκπροσώπησης 65.000 επαγγελματιών ξανά...Αν πάλι το γνώριζαν, είμαι σίγουρος, τότε γιατί δεν πρόλαβαν εξελίξεις και μάζευαν για 3 μήνες υπογραφές, κάνοντας παράλληλα και ενημερωτικές ημερίδες σε όλη την Ελλάδα; Εμάς ήθελαν να πείσουν για να υπογράψουμε με την παρουσία των εξαιρετικών επιστημόνων-ομιλητών; Αυτό ήταν το θέμα; Χάσαμε χρόνο και δυνάμεις για να πείσουμε τους εαυτούς μας; Ο αγώνας έπρεπε να στραφεί στους εμπνευστές της εκπαιδευτικής πολιτικής.
5) Αφού αντιληφθήκαμε πως χάνουμε τον αγώνα, έφτασε μόλις τώρα η Ομοσπονδία να ζητήσει την παραίτηση του Υπουργού Παιδείας. Μάλιστα κοινοποιεί την επιστολή της και στον Πρωθυπουργό! Συνάδελφοι του Δ.Σ. της ΔΟΕ, μιλάτε σοβαρά; Σήμερα ζητάτε την παραίτησή του; Όταν κοινή αντίληψη και απαίτηση της Ελληνικής κοινωνίας είναι η παραίτηση όλης της συγκυβέρνησης και η επιστροφή στη νομιμότητα; Απευθύνεστε και στον Πρωθυπουργό και θέλετε να συμφωνήσουμε μαζί σας; Σαμαράς και Βενιζέλος δεν κυβερνούν αυτή τη χώρα; Σαμαράς και Βενιζέλος δεν ηγούνται του υπουργικού συμβουλίου; Ο Αρβανιτόπουλος προτεκτοράτο έχει και δεν γνωρίζουν οι άλλοι τι νομοθετεί; Την έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α. εγώ την υιοθέτησα ή η συγκυβέρνηση; Σε αυτήν δεν βασίζεται η συγκυβέρνηση για να νομοθετεί τη συγκεκριμένη εκπαιδευτική πολιτική; Σε αυτήν δεν θα βασιστούν οι συγχωνεύσεις σχολείων, ο ατομικός φάκελος εκπαιδευτικού ως κριτήριο εργασίας και η κατάργηση της μονιμότητας μέσω της κατάργησης των οργανικών θέσεων και τόσων άλλων ρυθμίσεων; 
6) Χάσαμε την πρώτη μεγάλη μάχη και μαζί κλονίστηκε η εμπιστοσύνη μας στην Ομοσπονδία, ως προς την ευχέρειά της να αφουγκράζεται την απαίτηση των μελών του. Και εσείς συνεχίζετε να μας καλείτε σε νομικίστικες διαδικασίες δήλωσης αντίρρησης, ΑΛΛΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Τί είναι αυτό; Αυτό δεν είναι πλήρης παραδοχή ήττας; Δηλώνετε, φοβισμένα και τρομαγμένα, με συστολή που δεν αρμόζει στον περήφανο κλάδο των εκπαιδευτικών, την πρόθεσή σας, μελλοντικά να ζητήσετε την ''πρόθεση παραίτησης'' των Δ/ντών για ''συνδικαλιστική'' χρήση και σπεύδετε να καθησυχάσετε πως δεν θα γίνει ''υπηρεσιακή'' χρήση. Μέσα από τη διαχείριση της ήττας πρέπει κανείς να ξεπεράσει τον εαυτό του, να βγει αποφασιστικά και δυναμικά απέναντι στον αντίπαλο, ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ Δ/ΝΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ. Θα λειτουργήσει ''αντισυσπειρωτικά'' λένε οι υπο-ταγμένοι στις παρατάξεις και τα κόμματά τους συνάδελφοι. Μα αυτή τη στιγμή αυτό που επικρατεί είναι ναυάγιο που καθένας εγκαταλείπει το καράβι για να σωθεί. Περισσότερο συσπειρωτική από αυτή την πολιτική απόφαση δεν υπάρχει σήμερα.
7) Καθ' όλο αυτό το διάστημα, η Ομοσπονδία ''ξέχασε'' τα νηπιαγωγεία και τα Ολιγοθέσια Δημοτικά. Μόλις σήμερα, Τρίτη 1 Απριλίου, έβγαλε ανακοίνωση, πατήστε εδώ, καλώντας τους να μην προβούν σε ενέργειες στελέχωσης των ομάδων εργασίας. Λυπάμαι, αλλά έχω σοβαρές ενστάσεις ως προς την ερμηνεία που δίνει η Ομοσπονδία στο από 10 Δεκεμβρίου 2013 έγγραφο του Υπουργείου. Φοβάμαι πως θα οδηγήσει ολιγοθέσια Δημοτικά και νηπιαγωγεία σε λάθος κατεύθυνση. Αλλά για αυτό το θέμα θα επανέλθω αύριο το πρωί. 

Συμπέρασμα.
Χάσαμε μια σημαντική μάχη, με απώλειες ηθικού και αγωνιστικότητας. Πιαστήκαμε απροετοίμαστοι μπροστά σε μια πολιτική ηγεσία που δεν κάνει πίσω στις επιταγές του ΟΟΣΑ. Φανήκαμε αδιάβαστοι απέναντι σε μια συγκυβέρνηση που καταρρέοντας είναι πρόθυμη να καταπατήσει κάθε συνταγματικό δικαίωμα. Οφείλουμε να μετατρέψουμε την ήττα μας σε αφετηρία μαχητικότητας και επαναδιεκδίκησης της αξιοπρέπειάς μας. Το συνδικάτο μάτωσε και θα ματώσει περισσότερο από την ήττα. Περισσότερο όμως πόνεσε η βάση, οι συνάδελφοι που μιλούν απλά, δίχως παραταξιακές σκοπιμότητες και βλέψεις καριέρας. Αυτή η βάση είναι που θα πρέπει να ενεργοποιηθεί, να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να κάνει πραγματικότητα την επανίδρυση του συνδικαλισμού. Αυτή η βάση είναι που ΤΩΡΑ οφείλει να έρθει κοντά και να διεκδικήσει την επόμενη ημέρα, μια ημέρα ακηδεμόνευτου συνδικαλισμού από κόμματα και κομματάρχες. Η Ομοσπονδία αξιολογήθηκε πρώτη δυστυχώς και μάλιστα ως ''ανεπαρκής''. Δική μας ευθύνη είναι τώρα να αναλάβουμε καθένας μας τμήμα της ευθύνης σε μια νέα μάχη, απέναντι στο μεγάλο στόχο ανατροπής του Π.Δ.152/2013 που απειλεί να μετατρέψει τους εκπαιδευτικούς σε αναλώσιμα υλικά, δίχως υπόσταση και αξιοπρέπεια. Τώρα θα πρέπει να καθαρίσουμε τους συλλόγους από τους πάτρωνες και τις πελατειακές σχέσεις δούναι και λαβείν. 

Ολοκληρώθηκε η διαχείριση της ήττας; Όχι, βέβαια. Ακολουθούν τα Πρωτοβάθμια Σωματεία και η βάση σε νέα ανάρτηση αύριο.

* Τσούρλους= πέτρες
Γνωστή μαντινάδα που εκφράζει τη μάταια προσπάθεια να ξημερώσει πετώντας πέτρες στο φεγγάρι για να φύγει.

Ουδατζής Νίκος
ΠΕ60 Χαλκιδικής
2ο Νηπιαγωγείο Ν.Μαρμαρά

1 σχόλιο:

  1. Επειδή είπατε ότι θα επανέλθετε σχετικά με τα ολιγοθέσια Δημοτικά και νηπιαγωγεία, για ενημέρωση σας έστειλα στο εμαιλ σας (γμαιλ) σχετικό έγγραφο της πρωτοβάθμιας της α Αθήνας.

    Το βρήκα στο http://www.nipiagogoi.gr/ και συγκεκριμμενα στο

    https://b14e50e0-a-62cb3a1a-s-sites.googlegroups.com/site/syntonistikonipiagogon/home/stonepiagogeioesynkroteseomadonkathistataianephikte/A274.pdf?attachauth=ANoY7crEOYwaMASTqqwWZfL3r5Oq3WZHG1x3usLWarSCuqOrdCHlXfk6bytFWdiPh-3RPisEBfLM0JwksJc1b5ibbDOai4rTGtQtRvbvF5J63330z-4X17HhxGwZPAmCKVFXFOEIkqzAb7oCagqCH4PeQbZRs7Cvgg2mMFLRTLjR6RPbauhT2iA42ijGkOtj2QppDvRLpFGOAVUZMuYt21ldtcXwe548dcbDUK_ZMRUumfpM4i7txMQMp2fGWnXBkD6-nGmvjcLKMKK-_U9FcCcvae-DJlLo66xVKBM7zmPzlVfvlKc3X98%3D&attredirects=0

    Μήπως θα ήταν δυνατή απ'ευθείας επικοινωνία με Υπουργείο (Παπαχρήστος ή Μερκούρης τηλ.2103443605 αρμόδιοι για πληροφορίες) της από 10-12-13 εγκυκλίου?

    Το ίδιο τηλέφωνο είναι και στην νέα εγκύκλιο της 24-3-2014

    Μια ενημέρωση πιστεύω θα ήταν απαραίτητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή